به اطلاع شما سروران گرامی می رسانیم مرکز درمانی ابن سینا نوروز 1403 همانند سالهای گذشته در کنار شما می باشد.

به اطلاع شما سروران گرامی می رسانیم مرکز درمانی ابن سینا نوروز 1403 همانند سالهای گذشته در کنار شما می باشد.

مطالب پزشکی  / .  زنان و زایمان  / .  آیا همه زنان نیاز به تست پاپ اسمیر دارند
تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر بهترین روش برای تشخیص سرطان دهانه رحم است. این سرطان چهارمین علت‌ مرگ‌ومیر مرتبط با سرطان در بین بانوان در سرتاسر دنیا است. پاپ اسمیر همچنین می‌تواند انواع خاصی از عفونت‌های ویروسی مانند عفونت HPV (زگیل تناسلی) را تشخیص دهد. برای انجام این آزمایش، سلول‌هایی از دهانه‌ی رحم به‌آرامی برداشته می‌شوند و از نظر عادی یا غیرعادی بودنِ رشد بررسی می‌شوند.

پاپ اسمیر چیست؟

تست پاپ اسمیر دهانه رحم را برای تغییرات غیرطبیعی سلول بررسی می کند. دهانه رحم قسمت پایین تر رحم است که به واژن متصل می شود. تغییرات سلولی که بر روی دهانه رحم ایجاد می شود اگر یافت نشد و درمان نشود، می تواند منجر به سرطان دهانه رحم شود.

چرا نیاز به تست پاپ اسمیر است؟

این تست می تواند نشانه های اولیه سرطان دهانه رحم را پیدا کند. آزمایشات پاپ اسمیر همچنین می توانند سلول های غیرطبیعی دهانه رحم را قبل از تبدیل شدن به سلول های سرطانی پیدا کنند. درمان این سلول های غیرطبیعی می تواند به جلوگیری از بیشتر موارد سرطان دهانه رحم کمک کند. انجام تست پاپ اسمیر یکی از بهترین کارهایی است که می توانید برای جلوگیری از سرطان دهانه رحم انجام دهید.

آیا همه زنان نیاز به تست پاپ اسمیر دارند؟

اکثر زنان بین سنین ۲۱ تا ۶۵ سال باید آزمایشات پاپ را انجام دهند. حتی اگر شما در حال حاضر از نظر جنسی فعال نیستید، باید یک تست پاپ انجام دهید. زنانی که از یائسگی رنج می برند و جوانتر از ۶۵ سال هستند، هنوز به آزمون منظم پاپ اسمیر نیاز دارند.

زنانی که دچار دهانه رحم نیستند (معمولا به علت هیسترکتومی) و همچنین سابقه سرطان دهانه رحم یا نتایج پاپ غیرطبیعی ندارند، نیازی به آزمایش پاپ ندارند. زنان ۶۵ سال و بالاتر که سه آزمایش طبیعی پاپ اسمیر پشت سر هم انجام داده اند و هیچ آزمایش غیر طبیعی در ۱۰ سال گذشته نداشته اند، نیازی به آزمایش پاپ اسمیر ندارند.

آیا از پاپ‌اسمیر برای تشخیص خود HPV هم استفاده می‌شود؟

هدف اصلی پاپ اسمیر شناخت و بررسی وضعیت رشد سلول‌ها است. علت رشد غیرعادی سلول‌ها می‌تواند HPV باشد. اگر رشد غیرعادی سلول‌ها با این آزمایش مشخص بشود، می‌توان از توسعه و گسترده شدن مشکل جلوگیری کرد. امکان تشخیص وجود HPV با نمونه‌برداری پاپ اسمیر هم وجود دارد.

HPV از طریق آمیزش جنسی ایجاد می‌شود. همه زنانی که رابطه جنسی دارند، در معرض ابتلا به HPV هستند و باید حداقل هر ۳ سال یک‌ بار این آزمایش را انجام دهند. این آزمایش قادر به تشخیص سایر بیماری‌های آمیزشی (STD) نیست. در برخی مواقع نیز می‌تواند رشد غیرعادی سلول‌ها در ابتلا به سایر بیماری‌ها را شناسایی کند، اما تنها با هدف بررسی سایر انواع سرطان استفاده نمی‌شود.

آزمایش پاپ اسمیر هر چند وقت باید انجام شود؟

انجام این آزمایش به عوامل متعددی بستگی دارد. مثلا خطرات محتمل و سن افراد در این زمینه بسیار مهم هستند.

  • بالای ۲۱ سال، نداشتن رابطه جنسی نیازی نیست.
  • بالای ۲۱ سال، داشتن رابطه جنسی هر ۳ سال یک‌ بار.
  • ۲۱ تا ۲۹ سال هر ۳ سال یک‌ بار.
  • ۳۰ تا ۶۵ سال هر۳ تا ۵ سال یک‌ بار، اگر نتیجه‌ آزمایش اچ.پی.وی و پاپ‌ اسمیر منفی‌ است.
  • ۶۵ سال به بالا ممکن است دیگر به آزمایش نیاز نباشد. با پزشک مشورت کنید.

آمادگی های قبل از انجام تست پاپ اسمیر

مراقبت ها و آمادگی هایی که پیش از انجام تست پاپ اسمیر باید داشته باشید بسیار مهم است زیرا که می تواند در روند نتیجه دهی آزمایشات تاثیر گذار باشد.

نکات ضروری پیش از انجام تست پاپ اسمیر را به دقت انجام دهید. مهم ترین مراقبت ها از این قرار است:

  • ممنوعیت انجام رابطه جنسی به مدت ۴۸ ساعت قبل از روز نمونه برداری در روند تست پاپ اسمیر
  • ممنوعیت انجام دوش گرفتن یا استحمام به مدت ۴۸ ساعت قبل از تست پاپ اسمیر
  • ممنوعیت استفاده از انواع داروهای واژینال و یا فوم هایی که به منظور از بین بردن اسپرم ها استفاده می شود.
  • ممنوعیت انجام این تست در دوران قاعدگی زیرا که دیواره های واژن و دهانه رحم در این دوران در وضعیتی است که می تواند نتیجه آزمایش را تغییر دهد.
  • ممنوعیت انجام تست پاپ اسمیر به مدت سه ماه بعد از زایمان؛ بعد از این که سه ماه از زایمان شما گذشت می توانید برای انجام تست پاپ اسمیر اقدام کنید. بنابراین بهترین زمان انجام تست پاپ اسمیر زمانی است که در فاصله زمانی دو قاعدگی هستید.

نحوه انجام تست پاپ اسمیر چگونه است؟

تست پاپ اسمیر در مطب پزشک انجام می‌شود و تنها چند دقیقه طول خواهد کشید. می‌بایست به پشت روی تخت دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید. پاشنه‌های پا در قسمتی به نام رکاب قرار دارد. پزشک ابزاری به نام اسپکولوم را به آرامی در واژن قرار می‌دهد.

اسپکولوم دیواره‌های واژن را از یکدیگر جدا می‌کند تا پزشک به راحتی بتواند دهانه رحم را مشاهده کند. قرار دادن اسپکولوم ممکن است باعث ایجاد احساس فشار در ناحیه لگن شود.

سپس پزشک با استفاده از یک برس نرم و دستگاه صاف‌کننده مسطح به نام اسپاتول نمونه‌هایی از سلول‌های دهانه رحم را خارج می‌کند.

ebnesinahospital papsmear 1

مراقبت های بعد از انجام تست پاپ اسمیر

این تست هیچ گونه عارضه خاصی در پی ندارد از این رو اغلب زنان با حال خوب می توانند به روند عادی زندگی خود برگردند. اما در مواردی مشاهده شده است که شرایطی پیش می آید که باید پزشک متخصص زنان در جریان باشد تا احتمال بروز خطرات بیشتر جلوگیری کند.

  • اگر خونریزی شدید داشتید حتما در اولین فرصت به بهترین متخصص زنان مراجعه کنید و مساله را مطرح کنید.
  • اگر در نواحی آزمایشی عفونت ایجاد شد می توانند روند درمان آن را آغاز کنند.
  • اگر در دهانه رحم زخمی ایجاد شده باشد باید سریعا درمان انجام شود.

آزمایش پاپ اسمیر چقدر طول می‌کشد؟

به‌طور معمول کمتر از یک دقیقه طول می کشد تا اسپکولوم وارد شود و نمونه سلولی از دهانه رحم شما گرفته شود.

نتیجه آزمایش پاپ اسمیر چگونه است؟

نتایج آزمایش های پاپ اسمیر بسیار دقیق می باشد و تا ۸۰ درصد موجب کاهش نرخ ابتلا به سرطان دهانه رحم می شود.

درواقع این آزمایش راه بی خطری برای غربالگری سرطان دهانه رحم می باشد که عاری از خطا و عوارض نیست. بعضی از موارد مانند تعداد کم سلول های غیر نرمال، جمع آوری کم سلول ها، وجود خونی که سلول های غیر نرمال را پنهان می کند و یا التهابی که این سلول ها را پنهان کند، می تواند موجب نتایج منفی کاذب شود.

چند حالت برای نتایج آزمایش پاپ اسمیر وجود دارد :

  • جواب عادی در آزمایش پاپ اسمیر

اگر در حین انجام آزمایش پاپ اسمیر فقط سلول های عادی رحم دیده شود، جواب آزمایش منفی می شود و تا آزمایشات بعدی دیگر نیازی به درمان یا آزمایش خاصی نیست.

  • جواب غیر عادی در آزمایش پاپ اسمیر

اگر در آزمایش جواب غیر عادی باشد یعنی جواب آزمایش مثبت باشد، این مثبت بودن به معنای داشتن سرطان دهانه رحم نیست و این جواب به نوع سلول های شناسایی شده در آزمایش بستگی دارد و کارهای زیر باید انجام شود:

  • سلول های غیر عادی پولکی با اهمیت نامشخص
  • ضایعه پولکی درون مخاطی

در این حالت اگر ویروس های پرخطری در کار نباشد، سلول های غیر عادی دیده شده در نتیجه تست نگرانی خاصی ایجاد نخواهد کرد.

  • سلول های غده ای غیر عادی

در این حالت به دلیل این که در قسمت ورودی دهانه رحم به صورت خلط تولید می شوند و رشد می کنند زمان تبدیل شدن آنها به سلول های پیش سرطانی مشخص نمی باشد و نیاز به آزمایشات بیشتری است.

  • سلول سرطانی پولکی یا سلول های غده ای سرطانی

سلول های جمع آوری شده احتمال داشتن سرطان و تشخیص آن توسط پزشک در این حالت بسیار بالاست.

عواملی که می‌تواند منجر به نتیجه منفی کاذب شود:

  • عدم وجود سلول‌های کافی
  • وجود خون یا سلول‌های التهابی که سلول‌های غیر طبیعی را پوشانده است.
  • تعداد کم سلول‌های غیر طبیعی

با این حال اگر سلول‌های غیر طبیعی در یک آزمایش تشخیص داده نشود، در آزمایشات بعدی قطعا نشان داده خواهد شد.

چه کسانی به آزمایش پاپ اسمیر نیاز دارند؟

زنان از سن ۲۱ سالگی هر سه سال یک بار آزمایش پاپ اسمیر انجام دهند. برخی خانم‌ها ممکن است در معرض خطر ابتلا به سرطان یا عفونت باشند. اگر شما جزو دسته‌های زیر هستید به تست‌های بیشتری نیاز دارید:

اگر HIV مثبت هستید، اگر شما به دلیل شیمی درمانی یا پیوند اعضا سیستم ایمنی ضعیفی دارید یا اگر شما بیش از ۳۰ سال سن دارید و تا به حال تست پاپ غیرطبیعی نداشتید، هر پنج سال یک بار از پزشک خود بخواهید در صورت امکان این آزمایش با غربالگری ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) به طور همزمان انجام شود.

هدف از انجام تست پاپ اسمیر چیست؟

این تست همانطور که برای شما گفته شد به هدف غربالگری سرطان دهانه رحم مورد استفاده قرار می‌گیرد. پاپ اسمیر معمولا همراه با معاینه لگن برای بیمار انجام می‌شود. در خانم‌های بالای ۳۰ سال ممکن است با آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) انجام گیرد.

ویروس HPV نوعی عفونت شایع مقاربتی است که می‌تواند منجر به سرطان دهانه رحم شود. در برخی از مواقع آزمایش HPV ممکن است به جای تست پاپ اسمیر انجام گیرد.

عوارض و خطرات ناشی از تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر روشی مطمئن برای غربالگری سرطان دهانه رحم است. با این حال ممکن است خطاهایی در این آزمایش وجود داشته باشد و بیماران نتایج کاذب منفی را شاهد باشند.

در حقیقت به این معنی که آزمایش نشان می‌دهد که هیچ ناهنجاری وجود ندارد، حتی اگر سلول‌های غیر طبیعی وجود داشته باشد. نتیجه منفی کاذب به این معنی نیست که اشتباهی در روند آزمایش رخ داده است.

اگر در روز انجام تست پاپ اسمیر پریود باشم اشکالی دارد؟

انجام آزمایش پاپ اسمیر در دوران قاعدگی می‌تواند بر دقت نتایج آزمایش شما تأثیر بگذارد. وجود خون می تواند جمع‌آوری نمونه واضح از سلول‌های دهانه رحم را برای پزشک مشکل کند و در نهایت دقت انجام آزمایش شما بسیار پایین می‌آید. اگر روی که قرار است آزمایش پاپ اسمیر بدهید پریود شدید، با پزشک‌تان هماهنگ کنید و وقتتان را به بعد از پریود موکول کنید.

آیا خونریزی بعد از تست پاپ اسمیر طبیعی است؟

بله؛ البته این اتفاق برای همه نمی‌افتد، اما در صورتی که بعد از انجام پاپ اسمیر خون‌ریزی داشتید نگران نباشید. در بیشتر موارد این خون‌ریزی در اثر خراش کوچک روی دهانه رحم یا واژن ایجاد می‌شود.

آیا عواملی وجود دارند که باعث شوند تست پاپ اسمیر من دردناک‌تر باشد؟

بله برخی از مشکلات زمینه‌ای مانند خشکی واژن، واژینیسموس (سفت شدن غیر ارادی عضلات واژن) و آندومتریوز می‌توانند باعث شوند که پاپ اسمیر شما دردناک‌تر باشد.

آیا فرد بالای ۲۱ سال، در صورت نداشتن روابط جنسی نیاز به این آزمایش دارد؟

در بیشتر موارد، علت سرطان دهانه‌ی رحم عفونت ناشی از ویروس HPV است. این ویروس نیز از راه رابطه جنسی منتقل می‌شود. البته تمام سرطان‌های دهانه‌ی رحم نیز نتیجه این عفونت نیستند. در کل، به تمام زنانی که از ۲۱ سال گذر می‌کنند توصیه می‌شود تا هر ۳ سال یک بار، غربالگری پاپ اسمیر را انجام دهند.

خلاصه

پاپ اسمیر رایج‌ترین روش تشخیص سرطان رحم است. مانند اغلب سرطان‌ها، تشخیص زودهنگام نقش مهمی در درمان سرطان دهانه رحم دارد. بهتر است خانم‌ها با توجه به شرایط زندگی و سن، برای انجام این آزمایش با پزشکشان مشورت کنند.

1 دیدگاه

  • لیلا, ۱۹ آذر, ۱۴۰۲ @ ۲:۳۵ ب٫ظ پاسخ

    سلام و تشکر ممنون از مقاله خوبتون، من تست پاپ اسمیر را انجام دادم راضی بودم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *